Vládce noci

Život s tibetskou dogou

V čem je tibetská doga jedinečná:
- je to velmi inteligentní plemeno
- je výborný hlídač, skvělý kamarád, který miluje a chrání celou rodinu
- je to velmi odolné plemeno, nenáročné na péči a výživu
- její srst má samočistící schopnosti a není cítit

  1. Povahové vlastnosti
  2. Kam tibeťáka umístit
  3. Péče o srst
  4. Výživa

Výživa

Tibetská doga je velmi nenáročná na krmivo. V dnešní době si můžete vybrat buď granulovanou stravu či syrovou tzv. BARF. Záleží na každém, co pro svého miláčka zvolí.

Pokud člověk vybere granule, je třeba dbát na to, aby byly kvalitní!!! Pak již nemusíte přidávat žádné doplňky stravy - spíše byste psovi ublížili.

Největší důraz na výživu je kladen v době růstu - štěně tibeťáka by mělo pomalu a rovnoměrně růst. V žádném případě štěně nepřekrmujte! 

U nás na plné čáře vedou kvalitní ultraprémiové granule, které splňují všechny naše požadavky na správnou výživu tibetské dogy.

 

Pečené domácí psí sušenky

Určitě každý z vás někdy vyzkoušel upéct svému pejskovi nějakou dobrotu. Nezůstali jsme pozadu a vyzkoušeli také pár skvělých receptů na psí ňamky.

1) Játrové kostičky (pejskové) - vykrajovací cca 200 ks pejsků

suroviny: 40 dkg mletá syrová kuřecí játra, 1 kg celozrnné BIO mouky, 2 lžíce olivového oleje, 2 celá vejce, 1/2 prášku do pečiva, 2 dcl vody, bylinky dle chuti, 1 rozšlehané vejce na potření

postup: Mouku a prášek do pečiva smícháme. Přidáme mletá játra, vejce, olej, vodu a dokonale promícháme. Zpracujeme těsto, vál posypeme moukou, vyválíme plát vysoký asi 4 mm a vykrájíme jakékoli tvary. Ty vyskládáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě do zlatova při cca 180 stupňů.

 

2) Smetanové sušenky - vykrajovací medvídci - 135 medvídků (3 x 1,5 cm)

suroviny: 30 dkg špaldové mouky, 1,5 - 2 dcl netučné smetany, 4 vrchovaté polévkové lžíce arašídového másla, 1 polévková lžíce medu, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 1 rozšlehané vejce na potření

postup: Smícháme suché suroviny a v robotu přimícháme tekuté. Zpracované pevné a vláčné těsto vyválíme na plát asi 4 mm silný a vykrájíme tvary. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě na 190 stupňů asi 12-15 minut, dokud nezačnou sušenky zlátnout.

 

3) Játrové sušenky - 1,5 plechu

suroviny: 0,5 kg mletá kuřecí játra, 0,5 kg ovesných vloček (jemně mletých), 2 vejce, špetka majoránky

postup: Játra rozmixujeme, přidáme jemně mleté ovesné vločky, 2 vejce a špetku majoránky. Vše důkladně promícháme, až vznikne hustá kaše. Tu naklademe na velký plech vyložený pečícím papírem a vidličkou rovnoměrně rozetřeme po celém plechu. Pečeme na 190 stupňů asi 15 minut. Ještě teplé je třeba sušenky nakrájet a pak nechat vychladnout. Skladovat v lednici nebo napytlíčkovat a dát do mrazáku.

 

4) Tuňákové sušenky - 1 plech

suroviny: 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě (2x 180g), 40 dkg ovesných vloček (jemně mletých), 2 vejce, špetka rozmarýnu

postup: Plechovky tuňáka rozmícháme vidličkou nebo v robotu dohladka. Přisypeme mleté ovesné vločky, špetku rozmarýnu (nemusí být), 2 vejce a smícháme. Když směs není tekutá, přidáme maličko vody. Těsto rozprostřeme na pečícím papírem vyložený plech a vidličkou rozprostřeme po celém plechu na výšku cca 5 mm. Pečeme na 180 stupňů asi 15 minut. Ještě teplé nakrájíme na malé čtverečky a necháme vychladnout.